Read a complete book ..

Web Development : Starting from Concept, HTML, CSS, Web Site Develpment to Website Launching.

Written by: Sanjay Srivastava

B.Tech (Honours);IIT Kharagpur

PMP ; PMI USA

Class - VIII - Maths:- INDEX

1. Squares & Square Roots2. Cubes & Cube Roots

3. Exponents & Radicals

4. Profit Loss & Discount

5. Compound Interest

6. Algebraic Identities

7. Polynomials

8. Linear Equations

9. Parallel Lines

10. Types of Quadrilaterals

11. Construction of Quadrilaterals

12. Circles

13. Areas

14. Surface Areas

15. Volumes

16. Statistics

Class - VIII - Maths
## How to Calculate Profit and Loss (Page 2/4)

(Contiued from page 1 )

Question - Type 3 -

Gopal purchase 10 chairs @ Rs 100 per chair. He sold 4 chairs @ Rs 120 per chair and 6 chairs @ Rs 95 per chair. What is his profit / loss & what %

Answer - 3-

C.P. = 10 * 100 = Rs 1000/=

S.P. = 4*120 + 6 * 95 = 480+570 = 1050

Since S.P. is more than C.P. therefore it's is a profit of Rs 1050-1000 = 50/-

profit % = profit*100 / C.P.

= 50 * 100 / 1000= 5

__
therefore profit % = 5 % __

Question - Type 4 -

Raju purchase 4 table @ Rs 100 per table and 4 table @ 110 per table. He sold all table @ 105 per table. What is his profit / loss %

Answer - 4-

C.P. = 4 * 100 + 4 * 110 = Rs 840/=

S.P. = 8 *105 = 840

Since S.P. is equal to C.P. therefore it's is a Null Rs 840 - 840 = 00/-

__
It's neither a profit nor a loss__

(Cont..... to page 3 )

© funandhobby.com (* How to Calculate Profit and Loss*)

Question - Type 3 -

Gopal purchase 10 chairs @ Rs 100 per chair. He sold 4 chairs @ Rs 120 per chair and 6 chairs @ Rs 95 per chair. What is his profit / loss & what %

Answer - 3-

C.P. = 10 * 100 = Rs 1000/=

S.P. = 4*120 + 6 * 95 = 480+570 = 1050

Since S.P. is more than C.P. therefore it's is a profit of Rs 1050-1000 = 50/-

profit % = profit*100 / C.P.

= 50 * 100 / 1000= 5

Question - Type 4 -

Raju purchase 4 table @ Rs 100 per table and 4 table @ 110 per table. He sold all table @ 105 per table. What is his profit / loss %

Answer - 4-

C.P. = 4 * 100 + 4 * 110 = Rs 840/=

S.P. = 8 *105 = 840

Since S.P. is equal to C.P. therefore it's is a Null Rs 840 - 840 = 00/-

(Cont..... to page 3 )

© funandhobby.com (